

Oferta edukacyjna, obejmująca etap szkoły podstawowej wspiera naturalną ciekawość świata. Uczeń podczas wycieczki do zakładu produkcyjnego będzie mógł zobaczyć na własne oczy w jaki sposób powstaje chleb. Zajęcia Lekcje prowadzone w naszej Akademii wprowadzają, rozwijają oraz utrwalają wcześniej zdobytą wiedzę dotyczącą uprawy zbóż oraz etapów produkcji różnch wypieków. Każda wycieczka dostarcza uczniom wielu bodźców i angażuje wszystkie zmysły do działania. Przyglądanie się pracy piekarzy na różnych stanowiskach, takich jak: ciastowy, stołowy czy piecowy umożliwia uświadomienie dzieciom jak wiele zawdzięczamy ludzkiej pracy.
W czasie warsztatów uczniowie poznają składniki niezbędne do przygotowania ciasta oraz ich właściwości. Do zasadń uczniów należy nie tylko wspólne sporządzenie receptury, ale także poznanie i wykorzystanie profesjonalnych maszyn do przygotowania ciasta.
Poruszane tematy m.in.:
- składniki ciasta i ich właściwości,
- historia wypieków,
- maszyny piekarnicze i ich wykorzystanie,
- nadawanie formy ciastu,
- powstanie piekarni grzybki- jak marzenie małego chłopca stało się rzeczywistością,
- zasady bezieczeństwa w piekarni,
- charakterystyka pracy piekarza,
- etapy powstania wypieków- od zboża do gotowego prduktu.

