klasy 1-3. 1


klasy 1-3. 2

Oferta edukacyjna, obejmująca etap szkoły podstawowej wspiera naturalną ciekawość świata. Uczeń podczas wycieczki do zakładu produkcyjnego będzie mógł zobaczyć na własne oczy w jaki sposób powstaje chleb. Zajęcia Lekcje prowadzone w naszej Akademii wprowadzają, rozwijają oraz utrwalają wcześniej zdobytą wiedzę dotyczącą uprawy zbóż oraz etapów produkcji różnch wypieków. Każda wycieczka dostarcza uczniom wielu bodźców i angażuje wszystkie zmysły do działania. Przyglądanie się pracy piekarzy na różnych stanowiskach, takich jak: ciastowy, stołowy czy piecowy umożliwia uświadomienie dzieciom jak wiele zawdzięczamy ludzkiej pracy.

W czasie warsztatów uczniowie poznają składniki niezbędne do przygotowania ciasta oraz ich właściwości. Do zasadń uczniów należy nie tylko wspólne sporządzenie receptury, ale także poznanie i wykorzystanie profesjonalnych maszyn do przygotowania ciasta. 

 

Poruszane tematy m.in.:

  • składniki ciasta i ich właściwości,
  • historia wypieków,
  • maszyny piekarnicze i ich wykorzystanie,
  • nadawanie formy ciastu,
  • powstanie piekarni grzybki- jak marzenie małego chłopca stało się rzeczywistością, 
  • zasady bezieczeństwa w piekarni,
  • charakterystyka pracy piekarza,
  • etapy powstania wypieków- od zboża do gotowego prduktu.
 
Do góry