
Pieczywo jest artykułem żywnościowym codziennego użytku, dzięki temu zajęcia odbywające się w piekarni dotyczą tematów bliskich doświadczeniom uczniów. To sprawia, że łatwiej im będzie zdobytą wiedzę odnieść do swojego życia. Uczniowie mają nie tylko możliwość dowiedzenia się w jaki sposób powstaje pieczywo, ale także jak rozpoznać chleb wysokiej jakości. Przed przystąpieniem do pracy z ciastem uczniowie wykonują doświadczenia, które pokazują jakich warunków potrzebują drożdże do wzrostu oraz dowiadują się czy gluten jest koniecznym składnikiem świetnie wyrośniętego chleba.
Wprowadzone pojęcia:
- drożdże,
- gluten,
- zakwas,
- błonnik pokarmowy,
- węglowodany proste,
- węglowodany złożone.
Poruszane tematy:
- W jaki sposób działają drożdże?
- Jakich warunków potrzebują drożdże do wzrostu?
- Dzięki czemu chleb staje się elastyczny i rośnie?
- Etapy produkcji chleba.
- Jak wybrać pieczywo dobrej jakości?
- Czy chleb jest zdrowy?